Betalningsalternativ vid försäljning

Som företagare ser du mycket pengar byta händer. Oavsett vilket område du verkar inom kommer du att sälja och eventuellt också köpa tjänster eller produkter. När du köper från andra aktörer på marknaden är det dem som bestämmer hur betalning ska ske, men du har själv stor frihet att välja hur du vill ta betalt för dina produkter. Säljer du varor i fysisk butik till privatpersoner är valet enkelt. Kontant betalning samt en kortläsare täcker in det mesta och om du säljer dyrare produkter kan det även vara bra att ha alternativ för faktura och avbetalning. Självklart kan man använda alternativ skapade för distanshandel även i butik, men då man har kundkontakt är detta oftast inte nödvändigt. Vid distansförsäljning, såsom tjänster och varor sålda per telefon eller internet, är det lämpligt med andra betalalternativ.

bitcoin

Fakturering och kortbetalning via externt bolag
Det finns idag många företag som hjälper till att förmedla betalningar inom e-handel. När Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson år 2005 deltog i handelshögskolans entreprenörstävling och berättade om sin idé att med pappersfakturor förmedla betalning för e-handel möttes de av kalla handen. Idag används deras tjänst av drygt 35 miljoner kunder och 50 000 handlare. Det finns även många andra aktörer inom betalningsförmedling via nätet. Med PayPal och Svenska PayEx är det lätt att få hjälp med kortbetalningar som sker över nätet. Dessa tjänster är speciellt bra för dem som på fritiden ägnar sig åt e-handel, till exempel en privatperson som säljer via Tradera.

Bitcoin och kryptovalutor
På senare tid har kryptovalutor som Bitcoin fått ett uppsving. När bankerna vägrar kontanter uppstår andra alternativ. Idén bakom kryptovalutor är att skapa kontanter som går att använda i en digital ekonomi. När du handlar med ditt bankkort över nätet sker det genom ett samarbete mellan banker och betalningsförmedlare. En betalning med Bitcoin fungerar som en kontantbetalning, det krävs ingen tredje part. Kunden kan flytta pengar, direkt och anonymt från sin plånbok till din plånbok utan att blanda in någon annan. Det är dock vanligt även vid handel med Bitcoins att man använder en internetbaserad bank som förenklar betalning och förvaring av Bitcoins. Från början användes kryptovalutor främst inom illegala marknader på ”darknet” där anonymitet var viktigt för både säljare och köpare. Det stora uppsvinget kom dock när Cypern under ekonomisk kris fryste landets alla bankkonton och övervägde en retroaktiv förmögenhetsskatt. Ytterligare ett uppsving kom när Grekland fryste alla bankkonton. Även om Bitcoin har stabiliserats med det ökade antalet användare är det fortfarande en valuta som svänger mycket i värde och kräver visst digitalt kunnande för att användas effektivt.