Fixa din privatekonomi

Även om det kan verka tråkigt att kontrollera sina inkomster och utgifter är det ofta värt tiden du lägger ner. En stabil privatekonomi gör att du kan slappna av och skapa goda rutiner som i slutändan resulterar i en liten sparad slant varje månad. Pengar som kan användas till roligare saker. Dina inkomster är oftast ganska konstanta och de kan vara svåra att förändra, men du har möjlighet att anpassa dina utgifter så att de ligger i linje med, eller helst en bit under, inkomsterna. Ett annat mycket viktigt område som vi ska gå in närmre på i den här texten är hur man kan planera och administrera sin ekonomi kort såväl som lång sikt.

 

Förbättra din ekonomi genom smart planering

wholebeanmessenger.seDet finns mycket pengar att tjäna på att sätta sig in i hur man deklarerar på ett så förmånligt sätt som möjligt. Vet du vilka avdrag du har rätt att göra? Om inte ska du ta reda på det. Sparar du på ett smart sätt? Vad som är smart och inte beror helt på hur stora risker du kan ta och om du sparar på kort eller lång sikt. Om du har höga räntekostnader är det ofta bättre att amortera på lån än att sätta in pengar på banken. Ett bankkonto med låg ränta är i regel en ren förlustaffär eftersom pengarna tappar mer i värde på grund av inflationen än de stiger i värde genom räntan. Ibland är det helt rätt att låna pengar. Med ett lån kan du investera det du lånar så att du tjänar mer än du betalar i ränta. Om du har flera lån med hög ränta kan du också betala tillbaka dessa med ett lån som har bättre villkor. Du kan då gå in på https://advisa.se.

Att sänka sina utgifter

Hör du till dem som ibland eller till och med ofta får påminnelseavgifter på räkningarna? Det du behöver då är en rutin för betalning av räkningar som du alltid håller dig till. Kanske ett klockslag varje månad som du skriver in i kalendern. Många räkningar kan också betalas via autogiro, vilket är väldigt smidigt. Mat är en stor utgiftspost, särskilt i barnfamiljer. Där finns det mycket pengar att tjäna genom att lägga ner lite extra tid på att hitta bra priser och på att laga mer mat åt gången så att det räcker till flera måltider. Storkok sparar även tid som du lägga på att investera ännu fler timmar i att sänka dina utgifter. För att få kontroll över hushållsekonomin, om du inte redan har det, finns det ett klassiskt tips som kan låta tråkigt men som verkligen hjälper. Spara alla kvitton! Efter två-tre månader kan du göra en analys av din situation. Hur mycket lägger du på t.ex. fika och lunchrestauranger – hur mycket kan du spara in på? Att ta emot hjälp är A och O om du har problem med privatekonomin.