Att låna är lätt om du gör det rätt

Även om man i mesta möjliga mån vill undvika ett lån, så kommer merparten någon gång under livet att ta ett lån för att köpa hus, bil eller för att starta företag. När man tar lån är det bra att kontakta och förhandla med mer än en bank för att kunna jämföra kostnader som uppläggningsavgift, månadsavgift och framför allt ränta. Det du ska titta på är den effektiva räntan, då det är den som visar lånets faktiska kostnad. Det kan vara en djungel för nybörjare, men det finns många webbsidor som kan hjälpa dig att hitta ett förmånligt lån genom att ta emot din ansökan och skicka den vidare till bankerna de samarbetar med. På så sätt får bankerna konkurrera om att få dig som kund, och därmed blir de tvungna att ge ett så förmånligt erbjudande som möjligt genom att pressa ner räntan. Mer information om detta och vad man bör tänka på när man ska ta ett lån kan du läsa om här.

Studielån

Studielån är ofta det första lånet man tar i sitt liv. När man kommer in på högskola eller universitet tack vare sina gymnasiebetyg eller genom att göra ett högskoleprov, behöver man ofta flytta från hemmets trygga vrå och klara sig själv. Det medför en uppsjö av kostnader som man kanske inte haft tidigare, exempelvis hyra, bredband, mat och transport. Som student lever man ganska fattigt, och även om man har ett extrajobb så kan det vara svårt att få budgeten att gå ihop. Därför tar de flesta ett studielån via CSN. CSN har under 2019 en förmånlig ränta på 0,16 %, vilket ingen bank har möjlighet att matcha. Man måste dock ha i åtanke att ett lån innebär att man även har en plikt att betala tillbaka lånesumman.

Andra typer av lån

I Sverige finns det många olika sorters lån. Till exempel bolån som kan vara aktuellt när man studerat klart och fått ett fast jobb. Det finns även lån med betydligt högre räntor som blancolån och SMS-lån. Man kan även använda kreditkort där man indirekt lånar pengar, men det är då oerhört viktigt att man betalar tillbaka i tid då räntorna är väldigt höga.

Ett bolån har för närvarande en ganska förmånlig ränta på omkring 2 %, men å andra sidan måste man själv stå för kontantinsatsen som motsvarar 15 %. Det innebär att om du köper ett hus för två miljoner, måste du själv betala 300 000 kronor i kontantinsats.

Blancolån och SMS-lån är en typ av lån där banken inte tar någon säkerhet (vid ett bolån tar banken bostaden som säkerhet). Därmed tar banken istället ut en högre ränta. Blancolån har oftast en ränta på mellan 5-19 procent och ett SMS-lån kan ha en ränta som är betydligt högre än så, därför måste man vara aktsam.

Innan du tar ett lån ska du verkligen tänka efter en extra gång och, om du är osäker, konsultera någon med kunskap i ämnet för att vara säker på att du får ett förmånligt lån som du kan hantera.