Låna pengar – vad krävs?

Att låna pengar är otroligt vanligt och majoriteten av alla vuxna i Sverige har antingen ett lån eller krediter bakom sig. Det finns många anledningar till varför man kan vara i behov av att låna. Det kan t.ex. handla om att man vill göra ett större inköp som en bil eller att man vill investera i en bostad. I Sverige finns det mängder med olika låneförmedlare, kreditföretag och banker som man kan använda sig av, men vad krävs egentligen för att få låna pengar?

Krav för att få låna pengar

För att man ska få möjlighet att låna pengar eller t.ex. ta en vara på kredit så behöver man se till att uppfylla de krav och villkor som banken eller långivaren har. Kraven kan vara väldigt varierande, men det finns några grundregler som gäller för de allra flesta;

  • Du ska vara över 18 år (ibland över 20 eller 21)
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer
  • Du ska kunna klara av en sedvanlig kreditupplysning med bra resultat
  • Kunna uppvisa en taxerad inkomst
  • Inte ha skulder hos Kronofogden

Förr var det inte ovanligt att människor med betalningsanmärkningar inte hade möjlighet att låna pengar. Ansökan blev avslagen direkt. Idag ser det väldigt annorlunda ut. Vissa banker vill fortfarande inte låna ut till människor med anmärkningar, men i de allra flesta fall så brukar det gå bra att låna från en mängd andra aktörer. Vilken typ av lån som du vill ta är också avgörande för om du kommer få låna eller inte. Kraven för att få ett bostadslån beviljat är mycket högre än om du vill ta ett snabblån eller ett privatlån, och detsamma gäller för företag som vill låna via https://www.capcito.com/sv som fokuserar på factoring och företagslån. Innan man ansöker om ett lån är det alltså viktigt att man läser igenom villkoren noga.

Återbetalning av lånet – ett krav i sig

Utöver de krav som ställs på dig som låntagare för att få lånet beviljat så finns det ytterligare ett krav som gäller för alla banker och alla långivare – att lånet ska betalas tillbaka. När du ansöker om ett lån har du i många fall möjlighet att själv bestämma vilken återbetalningstid du vill ha och kan på så sätt även se ungefär vad din månadskostnad kommer att bli. Ett lån som inte betalas tillbaka kommer först att hamna hos inkasso. Om du fortfarande inte har möjlighet att betala kommer skulden därefter hamna hos Kronofogden, något som man vill undvika till varje pris.

Se därför alltid till att din ekonomi är god nog för att kunna hantera ett lån. Det är inte bara amortering på lånet som gäller, utan du måste även kunna betala ränta och effektiv ränta.