Kända internationella banker

De allra största bankerna i världen – vilka är de egentligen? Vilka av dem är det som går med störst vinst? Vilka har varit etablerade längst, och vilka är handlingskraftiga? Är det förtjänsten eller kanske stabiliteten på börsen som gör en bank till den starkaste av dem alla? Det finns som i alla andra branscher många sätt att mäta framgång på och bankväsendet är en av de branscher som ständigt kvalitetskontrollerats på olika vis, då investerarna – småsparare såväl som internationella storkoncerner- vill veta att deras surt förvärvade pengar är i goda händer.

Svenska internationella storbanker – finns de?

747px-HSBC_Private_Bank,_London_-_June_2009Nordea är den svenska bank som 2014 låg högst på listan över de mest värderade bankerna på plats 35 och slog därmed både Deutsche bank som tidigare varit en av de starkaste bankerna i Europa, och Handelsbanken, som fick nöja sig med plats 54. Men Nordeas skandal i våras, det så kallade Panama-avslöjandet, där banken visade sig ha hjälpt till att skapa skalbolag som de allra förmögnaste klienterna kunnat gömma skattepengar i, borde ha gett Nordea en rejäl skjuts neråt på årets lista! Många kunder flydde banken i protest mot handlandet. De svenska bankerna har problem på många plan i dagsläget, osäkerheten har ökat efter Brexit för framförallt Handelsbanken som har etablerat över 200 kontor i Storbritannien, både banker och kreditinstitut oroar sig över det faktum att säpo vill bli bättre på terrorbekämpning, de har begärt att de svenska bankerna ska skärpa sina lånekrav. Detta för att människor som utgör ett potentiellt hot mot Sverige inte ska kunna ta s.k. blancolån för att åka ner och strida eller utbilda sig till terrorister i Syrien. Chefsekonomen på Nordea bedömer dock att det är tur att Skandinaviska och Svenska banker är i bättre skick än dem i Sydeuropa, enligt en intervju i Dina Pengar. Men i dagsläget får vi nog vara mycket nöjda om någon skandinavisk bank kommer in ens på topp 50 på världslistan.

De lönsammaste av dem alla

År 2013 var den kinesiska banken ICBC, vilket står för ”Industrial and Commercial Bank of China”, den absolut mest lönsamma banken med en vinst på över 55 miljarder dollar- medan den bank som kom på andra plats, amerikanska Wells Fargo & Co, inte lyckades tjäna mer än ynka 32 miljarder dollar. Men Wells Fargo är å andra sidan en av de banker som brukar ligga i topp vad det gäller börsvärdet. Fyra av Kinas större banker hamnade i topp 10, och nio av tio av de som tjänade mest var faktiskt antingen kinesiska eller amerikanska banker. Börsen har varit lite mer ostabil i USA än vad den varit i Kina senaste åren, så på årets lista blir det nog tuff konkurrens om topplatserna, med en möjlighet att det för första gången hamnar fem kinesiska banker på topp fem. HSCB, den ursprungligen kinesiska banken som numera har huvudkontoret i London har till trots för Brexit och ett profitfall på 2,9 billioner GBP, har ändå ökat i aktievärde markant den senaste månaden. Så de ligger nog kvar på åtminstone topp 10 i år med grundat på börsvärdet.