När du ska placera pengar bör du välja en typ av sparande som passar din livssituation och dina ekonomiska förutsättningar. När du bestämt hur mycket du vill och kan spara är det viktigt att fundera på när du behöver dina pengar. Tänk på att det är bra att ha en buffert för oväntade utgifter, en tvättmaskin som går sönder eller en bil som drar sin sista suck. En annan mycket viktig aspekt att ta hänsyn till är att tänka över hur stor risk du är beredd att ta. Hur stor del av dina besparingar vill du investera i aktier, fonder eller räntepapper? Behöver du kapital snabbt? Den första summan kan du låna här.
Konsten att välja placeringsform
Nybörjaren som vill se pengarna växa brukar rekommenderas att spara i fonder. Generellt brukar man säga att räntefonder är ett säkrare val som lämpar sig bättre för långsiktigt sparande. Aktiefonder ger å andra sidan högre avkastning. Som nybörjare kanske du väljer att placera hälften av dina undanlagda pengar i aktiefonder och den andra halvan i räntefonder. Är du intresserad av aktier? Då kan det vara intressant att investera direkt i sådana. Om du känner dig osäker och vill ha mer kött på benen innan du ger dig ut på aktiemarknaden är det en god idé att långsamt flytta en del av dina besparingar från fondsparande till aktiesparande. Det är lätt att dras med av kvällstidningarnas lockande rubriker om daytraders som tjänar storkovan. Glöm inte att de är riktiga proffs! För att bli bra på att placera pengar behöver man lära sig placera pengar och skaffa sig gedigen kunskap om olika former av sparande. Ett tips just vid aktiesparande brukar vara att investera i företag som du känner att du förstår dig på och tror på.
Börsen dyker, ska jag ändra mina placeringar?
När omvärldsläget är oroligt och börsen dyker är det lätt att paniken kommer smygande. Experterna brukar dock ge rådet att inte stressas alltför mycket över läget på världsmarknaden utan att tänka långsiktigt. Ett regelbundet sparande brukar jämna ut de mer kortsiktiga svängningarna på börsen. Att spara i fonder eller aktier är en långsiktig investering, ofta gäller det att ta det kallt och avvakta. För att känna att du sitter lugnt i båten är riskspridning en god idé. Välj placeringar med olika geografiskt läge och risknivå. Du kan också tänka på att inte investera allt på en gång utan sprida dina köp under några månader, på så sätt får du olika ingångsvärden. Om du har planerat väl och delat upp ditt sparande på olika tidshorisonter så att du är säker på att ha tillgång till kontanter vid behov känner du dig garanterat lugnare. Tänk även på att se över dina lån. Med det låga ränteläget som rått under en längre tid kan det vara en god idé att amortera av ditt bolån.