Att erhålla startkapital till ditt företag

Att starta ett företag kräver oftast startkapital. Detta är något som riskerar att hålla tillbaka den som har en bra idé men inte pengar. Men där det finns en idé finns det en marknad och många institutioner tjänar pengar på att bidra med kapital för att se dem växa. Startkapital kan man få från vänner eller andra personer i sin närhet som tror på ens idé. Detta är vanligt när det handlar om mindre summor till små företag. För att kunna finansiera ett större projekt behöver man oftast mer pengar än vad privatpersoner är beredda att låna ut. Nedan tittar vi på två utskällda alternativ som trots sneda blickar från allmänheten bidrar till förverkliga drömmar och göra oss alla rikare.

business man without head

Banklån
Banker är stora företag som tjänar sina pengar genom att låna ut med ränta. Oftast krävs att du har någon form av kapital, som till exempel ett hus eller en bostadsrätt, att försäkra pengarna med vid ett större lån. Räntan sätts utifrån hur stor risk banken tar genom att låna ut pengarna till dig och vilken form av säkerhet du kan erbjuda i utbyte. Om du bor i en hyreslägenhet och har betalningsanmärkningar är du en hög risk och om du överhuvudtaget beviljas ett lån kommer du att få betala dyrt för det. Har du däremot en god ekonomisk historia och tillgångar räknas du som en lägre risk och får låna billigare. Banken vill också bedöma din affärsidé, affärsplan och budget för att avgöra om det är en god affär att låna till dig och din idé.

Riskkapitalbolag
Riskkapitalbolag är något som på grund av den allmänna debatten ofta förknippas med vinsthungriga, skatteplanerande kapitalister som äger skolor och äldreboenden. Det är sant att riskkapitalbolag har som mål att tjäna pengar men det är fel att se det som något negativt. De finansierar bolag genom att tillföra pengar i verksamheter de tror kan bli framgångsrika och tar därmed en större risk än vad banker är villiga till. Om företaget misslyckas förlorar de sin investering men om idén är framgångsrik blir också deras avkastning större. Att söka riskkapital är ett bra sätt att finansiera en företagsidé som du har svårt att få andra att tro på men själv är säker på kommer bli framgångsrik. Riskkapitalister har ofta som mål att helt köpa sig ut ur företaget inom några år.