6 tips för att bli skuldfri

Om man vill bli kvitt sina kreditkortsskulder går det snabbare om man använder något eller flera av dessa tips. När det kommer till själva avbetalningarna går det i princip att välja mellan att betala av lånet med högst ränta först, eller det som är minst, medan man betalar av minimum på de resterande lånen. Här är 6 tips för att komma igång med avbetalningarna.

1. Finkamma efter reor

Att ständigt hålla ögonen öppna efter reavaror och prisnedsättningar kommer ge en viss lättnad på ekonomin. Ska man betala av lån i snabbare takt än tänkt, handlar det förstås mycket om att inte konsumera produkter alls, men måste man handla något, är reor förstås att föredra.

2. Sälj det oanvända

Kanske har man ett par nya slalomskidor som aldrig blir använda, eller en racercykel som bara samlar damm. Genom att sälja av saker som inte används, kan förtjänsten skära bort en del på lånen. Genom att sälja smycken, och sälja sitt guld kan ofta en hel del av lånen minskas ned. Guldpriset är dessutom väldigt högt nu.

3. Bort med prenumerationer

Genom att avsluta alla sina prenumerationer och onödiga hyresavtal frigör man mycket pengar. Under den tid man snabbt vill betala av ett lån kan man använda det som är gratis, exempelvis bibliotek. Man ska även se till att inga appar drar onödiga pengar utan ens vetskap. Genom att beställa nytt bankkort, och förnyat kreditkort, avbeställs alla prenumerationer man inte känner till att man ens hade.

4. Sluta fika

Genom att tillfälligt sluta fika, sparar man massor av slantar. Fiken kommer knappast försvinna och fika kan man göra när man är skuldfri. Den som dricker en latte för femtio kronor varje dag på språng någonstans, betalar alltså 50×365 = 18 000 kronor. Har man då en kreditkortsskuld på exempelvis 40 000 kronor, är hälften avbetalad bara genom att undvika latten ett år.

5. Gör slut med gymmet ett år

Istället för att ha ett gymkort, kan man under ett års tid ägna sig åt löpning eller promenader. En del gratisgym är dessutom riktigt bra och brukar finns utomhus, arrangerade av kommunen. Man kan göra det till en utmaning att under ett års tid, försöka få till samma slags träning med enbart enkla lösningar utomhus.

6. Jobba extra

Orkar man, och har möjlighet, kan ett extra jobb vara det som gör att lånet snabbt försvinner. Andra alternativ är förstås att bytta jobb eller be om påökning på lönen man redan har. Man bör då se till att kunna motivera varför man ska ha mer i lön.